Bårebuket DIY → Sådan laver du selv en bårebuket

DIY bårebuket – Sådan laver du en smuk bårebuket

Bårebuketter bruges til at sige et smukt sidste farvel til en begravelse eller en bisættelse. Bårebuketter medbringes af de fleste til en begravelse, da det er det mindste binderi, der laves til begravelser, efter kransebåredekorationer og hjerter. Men hvordan binder man en bårebuket?

Du kan lære selv at binde en smuk bårebuket, hvis du har lidt blomsterforståelse, kreative hænder og en god portion tålmodighed. Går du med tanker om en hjemmelavet bårebuket, men du ved egentlig ikke rigtig, hvordan man laver en bårebuket, så er du havnet det helt rigtige sted. 

I vores DIY, bliver du kort introduceret til bårebukettens opbygning og guidet igennem selve bindingen af blomsterne, så du ender med en bårebuket i de rette proportioner og efter dine ønsker til blomster og farver. 

Opbygningen af bårebuketten er afgørende  

En bårebuket er bundet til at ligge på gulvet og pynte smukt. Deraf også navnet bårebuket; en buket til båren. Nogle tror fejlagtig at en bårebuket hedder en borgerbuket, da talesproget kan få det til at lyde sådan.  

En bårebuket har en bagside, så blomsterne kommer flottest til sin ret. Nogle vil også kalde det en facade buket, men det er mest korrekt at sige en bårebuket, da en facade buket er beregnet til at stå oprejst i en vase og ikke ligge ned som en bårebuket gør. 

Bårebuketten har form som en kegleform, der er skåret igennem. Ved binding af en bårebuket, er noget af det mest udfordrende at holde formen på bårebuketten. Binderiet kan have en tendens til at blive flad at se på, så blomsterne ikke får plads til at komme til sin ret. Det er ærgerligt og vil få bårebuketten til at se mindre ud end den egentlig har potentiale til. 

En bårebuket bindes i princippet som en almindelig buket, da den bindes med det, der kaldes et radialpunkt. Det betyder, at alle stilkene placeres ved siden af hinanden, så de danner en spiralform. På den måde kan man styre binderiet og hver enkelt stilk i binderiet fra start til slut i bindingsprocessen.   

Når du gerne vil binde din egen bårebuket, er det afgørende hvilke blomster du vælger at binde af. Der ligger en del blomsterteori bag, som vi ikke kommer i dybden med her, men blot nævner i overskrifter: 

  • Form 
  • Farve 
  • Overflade 
  • Indbyrdes størrelsesforhold 
Nærbillede af hvide chrysanthemum og gerbera

Blomsterhovedernes form, farve og overflade har stor betydning for det endelige binderiresultat og udseendet på din bårebuket. Derudover er der også det forhold, at løvet på blomsterstænglerne også kan ses i binderiet og derfor også skal vurderes ud fra samme parametre som blomsterhovederne indenfor form, farve og overflade. 

Når vi taler om opbygningen af en bårebuket, så skal den grundlæggende teori være på plads, men det er også vigtigt, at du vælger de blomster du godt kan lide og i de farver, du holder af, eller som du måske ved at afdøde holdt af. Når du har valgt blomsterne og det grønt, du vil anvende til at lave bårebuketten selv, så mangler du bare værktøjet, så er du klar. Mere om det længere nede i guiden. 

En hjemmelavet bårebuket er en sikker vinder 

Et binderi, er meget unikt, så ingen bårebuketter er ens. Hver blomsterdekoratør binder på sin måde, selvom den bagvedliggende teori er den samme. Derfor er der flere grunde til at du skal lave din egen bårebuket og være kreativ derhjemme og give dig i kast med lav selv bårebuket, projektet. 

Vis din personlighed, stil og nærvær med en unik bårebuket, som du selv har bundet. Det vil blive værdsat af de efterladte til begravelsen eller bisættelsen. Der er næsten ikke noget smukkere end et blomsterhav på et kirkegulv, og blomsterne kan få selv den mest sorgfyldte begravelse til at fremstå en smule lysere end hvad den i virkeligheden egentlig er. Hvorfor ikke være med til at sætte dit helt personlige præg på en begravelse, ved at medbringe en bårebuket du selv har lavet. Det er noget særligt. 

Med vores bårebuket DIY her, guider vi dig grundigt igennem selve bindingen af en bårebuket, hvordan den opbygges, og hvad du skal vide, når du giver dig i kast med at binde en bårebuket. 

Sådan binder du din egen bårebuket 

Inden du går i gang med det praktiske arbejde med at binde bårebuketten, så er der nogle ting, der skal klargøres inden. Bl.a. skal værktøjet være i orden, du skal have udvalgt de blomster og grønt du skal bruge og have en vase eller spand klar til at stille den i når den er færdigbundet. Vi tager det hele trin for trin herunder. 

Anskaf det rette værktøj 

Når du arbejder med blomster, så er det vigtigt at have disse redskaber til rådighed: 

  • Beskæresaks 
  • Saks 
  • Kniv
  • Bindebånd/snor 

Udvælg blomsterne og klargør dem 

Roser i forskellige farver i spande

Vælg blomster og farver efter, hvad du selv synes ser flot ud, eller hvis du ved hvilke blomster afdøde kunne lide, så tag udgangspunkt i disse.  

Vær opmærksom på at blomsterhovederne varierer i farve, men også i størrelser alt efter hvilken type blomst du vælger. Det har indvirkning på samspillet mellem blomsterne og for det samlede udtryk i bårebuketten. Derfor skal der både indgå små blomsterhoveder, medium blomsterhoveder og store blomsterhoveder i et binderi, hvor der overvejende skal være små, for at binderiet ikke bliver for tungt at kigge på. 

Blomsterne skal nu soigneres, så du ikke skal gøre det undervejs i bindingsprocessen.  
Fjern ca. 2/3 løv op af stænglen fra bunden. På den måde er du sikker på, at der ikke kommer løv under bindingspunktet og danner bakterier, når du sætter blomsterne i vand. 

Sådan laver du en bårebuket – bind en bårebuket selv 

Når redskaberne, blomster og grønt er på plads, kan du endelig gå i gang med at binde selve bårebuketten. 

Vi gennemgår her trin-for-trin en bårebuket og hvordan man gør fra start til slut. 

  1. Vælg noget grønt som bund og læg den første blomst ovenpå. Vælg en af de mest spidse og små blomster du har i dit blomsterudvalg og læg den ovenpå din grønne bund.

Dernæst vælger du forskellige blomster hver gang du tilføjer en ny blomst til binderiet, så der kommer variation i binderiet. HUSK at lægge grønt ind i mellem blomsterne, så du får løftet dem op fra underlaget.

  1. Det er vigtigt at blomsterne bliver lagt, så de holder sig indenfor formen, også kaldet omridsarten, så bårebuketten får sin karakteristiske form, og ikke bliver rund og klodset at kigge på.  
  2. Det er også vigtigt, at du får lagt meget grønt helt ned til bindingspunktet, for det er med til at give skjult volumen og dermed give bårebuketten de rette proportioner og omridsart.  
  3. Når du til sidst har bundet de sidste blomster i bårebuketten, kan du vælge at afslutte med en grøn bladkrans, men det er helt op til dig. Det vigtigste her er, at de afsluttende blomster står i ca. 90 grader fra underlaget, så formen er holdt og blomster som før nævnt, får plads og kommer flottest til sin ret.

Bårebuketter af årstidens blomster

Herunder kan du set et par eksempler på bårebuketter med blomster fra forskellige årstider. 

Bårebuketter fra Bloomit 

Har du brug for hjælp til at få bundet en bårebuket til en begravelse eller bisættelse, så er vi klar til at hjælpe dig, og det er uanset hvorhenne i landet. Vi binder lige efter dine ønsker, og leverer bårebuketten direkte til kirken. 

Se vores udvalg af bårebuketter her. 

Se vores udvalg af båredekorationer her.

Tekst til bårebuketten

Når du har fået bundet bårebuketten, er det tid til at få skrevet kortet, der skal vedlægges blomsterne.

Ved du ikke lige hvad du skal formulere i sådan et kort, så lad os guide dig lidt i hvordan en sidste hilsen kan lyde. Tjek vores guide her.