Skal dine stueplanter holde sig flotte og sunde, skal du passe godt på dem. Det er heldigvis nemt at passe de fleste stueplanter, og med nogle simple huskeregler vil dine stueplanter holder sig flotte og friske i hele deres levetid.
Vi har lavet en komplet guide til pasning og pleje af dine stueplanter, så du kan få glæde af dem i mange år.
1. Den rigtige placering
Lys er en af de vigtigste faktorer for planters overlevelse, og alle planter har brug for lys i et eller andet omfang. På pasningsvejledningen, der følger med planten, kan du se, om planten har det bedst med at stå i direkte sollys eller helst skal stå et skyggefuldt sted. Hvis der ikke følger en vejledning med, kan det til tider findes på siden af potten i form af små symboler, fx en fuld sol for direkte sollys eller en halv for mere skygge.
Planter vokser altid mod sollyset, og det er derfor en god ide at vende planten engang i mellem, så den vokser harmonisk. Det gør ikke direkte noget for plantens sundhed, men den vil se flottere og friskere ud.
Indimellem er det nødvendigt at rykke planten, men vær opmærksom på, at planten skal tilvænnes, hvis lyset er stærkere eller svagere på det nye sted. Dette er også gældene, selvom plantens nye sted er bedre for den.
Rykker du for eksempel planten til et mørkere sted i hjemmet, bør du starte med at lade planten stå på den nye placering i halve dage ad gangen. På den måde kan planten stille og roligt vænne sig til den mere skyggefulde placering.
2. Undgå overvanding
En plantes behov for vand kan være vidt forskelligt. Kaktus og mange sukkulenter behøver ikke meget vand, hvorimod mange andre stueplanter skal vandes ugentligt.
Mange planter dør på grund af overvanding, da rødderne kan rådne i det fugtige miljø, så det er vigtigt, at du ved, om planten overhovedet mangler vand, før du vander den.
Det er nemt at tjekke, om en stueplante mangler vand, hvis den skal vandes forholdsvis ofte: Her stikker du blot en finger i jorden og mærker, om den er fugtig. Er jorden fugtig, behøver du ikke at vande.
Her kan en underskål også hjælpe, da den opfanger det ekstra vand, så du undgår at planten bliver overvandet. Vandet går heller ikke til spilde, da det vil blive suget op, når der er behov for det.
Det er som regel ligegyldigt, om du vander fra underskålen eller ned i selve planten. Det er til gengæld en god idé at give planten godt med vand en eller to gange om ugen i stedet for at give den små klatter vand dagligt.
Hænger bladene, krøller de, eller ser de kedelige ud, er det ikke nødvendigvis, fordi planten mangler vand. Planter ser kedelige ud, når de bliver overvandede, men kedelige blade kan også skyldes, at planten trænger til at få vandet bladene.
Nogle planter har brug for fugt på bladene indimellem (det gælder i sær planter fra Sydamerika, der har et fugtigt klima), og en vandforstøver er derfor et uvurderligt redskab til at give bladene vand.
Du kan også tage planten ud i badeværelset og bruse bladene godt. Forstøvning eller brusning af bladene med vand fjerner desuden støv, så uanset plantens oprindelse, er det en god ide at give bladene vand engang imellem.
3. Husk gødning
De fleste indendørs planter kan klare sig længe uden gødning. Har du planter, som ikke skal holde længe, for eksempel julestjerner, behøver du ikke gøde.
Hvis du derimod skal have planten stående i flere år, er det nødvendigt med gødning indimellem. Her kan du bruge helt almindelig plantegødning og følge doseringsvejledningen på emballagen. Du kan også få langtidsvirkende gødning til dine stueplanter.
Hvis du gøder dine planter, skal du huske, at gødningen kun må foregå i plantens vækstperiode – typisk fra marts til oktober. Uden for vækstperioden bør du kun gøde en smule eller slet ikke.
4. Ompotning af planter
Planter har godt af bliver ompottet. Specielt store og kostbare planter har godt af at komme i en større potte en gang om året. Nogle planter skal ompottes flere gange om året, fordi rødderne vokser kraftigt.
Skifter du ikke potte, kan plantens rødder deformere plastikpotten og gøre det svært at få planten ud af potten uden at beskadige rødderne.
Ønsker du ikke, at din plante skal bliver større, kan du skære nogle af rødderne af, så planten kan forblive i den samme potte. Det er ikke alle planter, der kan klare at få skåret rødder af, så tjek pasningsvejledningen først. De fleste planter har heldigvis ikke problemer med det.
Sunde rødder er lyse, hvor døde og dårlige rødder er mørke, så dem kan du fjerne uden at skade din plante.
5. Pas på radiatoren
De fleste stueplanter kommer fra tropiske eller subtropiske klimaer, og har det derfor godt ved almindelig stuetemperatur – det vil sige mellem 18 og 25 grader.
Vær opmærksom på, at det kan være ekstra varmt i en vindueskarm eller ved en radiator, og det kan godt blive for meget for din plante. Her er det også vigtigt med ekstra vand til planten, hvis der ikke er tale om kaktusser og sukkulenter, der stammer fra ørkenområder.
6. Læs altid pasningsvejledningen – eller spørg floristen
Planter er vidt forskellige; nogle skal stå lyst, andre skal helst stå i skyggen, nogle skal vandes ofte, og andre skal kun have en dråbe en sjælden gang imellem. Det er derfor vigtigt, at du læser den medfølgende pasningsvejledning og eventuelt gemmer den eller tager et billede, hvis hukommelsen skal genopfriskes på et senere tidspunkt.
Hvis der ikke følger en pasningsvejledning med planten, så spørg floristen om, hvordan planten skal passes. Her kan det være en god idé at skrive alle de gode tips og tricks ned, så du kan bruge dem i fremtiden.
Se vores udvalg af flotte planter og blomster her.
Guide til pasning af indendørsplanter
Del gerne denne guide med andre du kender, med interesse for planter!