Opdateret den 15. marts 2022.

Det er påske – en tid hvor vi mødes med familie og venner til årets traditionsrige påskefrokoster. Men hvorfor fejrer vi egentlig påsken?

Find svaret her, og se vores udvalgte påskeblomster, som du nemt kan bestille her.

Hvor stammer traditionen med påskeæg fra?

Påsken er en jødisk/kristen fest, hvor vi fejrer Jesus korsfæstelse, død, begravelse og genopstandelsen fra de døde. I kristendommen anses Påsken for at være den vigtigste højtid og engang fastede man i 40 dage op til Påske, for at mærke på egen krop, den lidelse Jesus gik igennem. I fasteperioden var det ikke tilladt at spise æg, så når fasten sluttede, fejrede man det med at spise massevis af æg.

Hvor stammer traditionen med at male påskeæg fra?

De æg, der blev spist efter fasten var slut, blev tit dekoreret flot. Den tradition holder stadigvæk ved. Vi har nok alle prøvet at puste æg og male med fine farver på æggeskallen, hvorefter vi pynter hjemmet op med de flotte påskeæg.

Hvad er traditionen med gækkebreve?

Der er flere traditioner forbundet med at holde Påske. Udover at male æg, så klippes der også gækkebreve ifølge dansk tradition. De fineste gækkebreve at blevet klippet igennem tiden.

Navnet ”gækkebrev” kommer sig af at man oprindeligt lavede gækkebreve, der indeholdt vintergækker. Derudover så kan det også knyttes til verbet ”at gække” eller ”at drive gæk med” (altså at drille).

Skikken består i at den, der klipper gækkebrevet, sætter prikker på gækkebrevet, der svarer til det antal bogstaver, der er i vedkommendes fornavn. Så skal modtageren af gækkebrevet prøve at gætte hvem det er, der har klippet gækkebrevet.

”Gæk, gæk, gæk, mit navn det står med prikker, pas på, det ikke stikker.”

Se alle påskeblomster her.

Ikke mulig at købe i øjeblikket
Ikke mulig at købe i øjeblikket
Ikke mulig at købe i øjeblikket
Fra 275,00 kr.
Ikke mulig at købe i øjeblikket
Ikke mulig at købe i øjeblikket
Fra 345,00 kr.
Ikke mulig at købe i øjeblikket
Ikke mulig at købe i øjeblikket
Fra 225,00 kr.
Ikke mulig at købe i øjeblikket
Fra 250,00 kr.

Hvad gør man når man modtager et gækkebrev?

Som modtager af et flot gækkebrev, skal du gætte hvem det er, der har sendt dig en gækkebrevshilsen. Kan du ikke gætte hvem afsenderen er, skylder du et påskeæg til vedkommende. Du har ét gæt til at gætte det rigtig navn på gækkebrevet, så tænkt dig grundigt om.

Hvornår skal man have gættet et gækkebrev?

Det er typisk op til Påske, man kan være heldig at modtage et gækkebrev, og der er ikke regler omkring hvor hurtigt du skal have gættet hvem gækkebrevet er fra, men det virker mest naturligt at gøre det inden Påsken er slut. Ellers er det ikke sikkert at du kan nå at få et påskeæg, hvis du gætter rigtigt. Omvendt, er det heller ikke sikkert at du kan nå at give et påskeæg til afsenderen, hvis du gætter forkert.

Men husk, du har kun ét gæt!

Chokoladepåskeæg og påskeliljer

Hvorfor holder vi påskefrokost?

Påskefrokosten er en tradition fra gammel tid, hvor man engang fastede 40 dage op til Påske og efterfølgende fejrede at man havde gennemlevet ”lidelserne” og derfor samledes omkring et festligt bord med rigelige mængder mad. Deriblandt var der en masse æg, lam og andre lækkerier. Traditionen foreskriver at der serveres lam på påskefrokost-bordet, da det er et stærkt symbol på Jesus. Han blev korsfæstet og ofret som et uskyldigt lam. Et offerlam der var nødt til at lade livet, så vi andre kunne leve.

Den dag i dag, forbinder mange påsken med helligdage/fridage hvor dagene byder på påskefrokoster med hyggelig stunder sammen med familie og venner, hvor der både serveres dejligt mad og måske også skal findes påskeæg i haven, eller hvor de nu ligger gemt.

Ønsker du at sende en påskehilsen, kan du se vores store udvalg af påskegavehilsener her.