Hyacinter

Hyacinter findes i mange forskellige farver og arter. Fælles for alle hyacinter er, at de er enormt velduftende og flotte blomster, der spreder ynde, hvor end de placeres. De to mest gænge hyacinter er almindelig hyacint og perlehyacint.  En almindelig hyacint – Hyacinthus orientalis på latin, fås i mange farver og er en løgplante der formerer sig ved både løg og frø. Hyacinten er kendetegnet ved dens lange, smalle blade og dens specielle duft.

hvid hyacint

Historien om hyacinter

Hyacinten blev første gang omtalt i græsk mytologi, hvor en person ved kaldet Apollon ramte en tilskuer med sin diskos. Tilskueren ved navn Hyakinthos blev dræbt, og i følge historien begyndte der at spire hyacinter, der hvor Hyakinthos blod havde været. Hyacinten blev derfor populær og det er uden tvivl deraf navnet fremkommer.
Rommerne brugte hyacinten som parfumeplante, men den gik efterfølgende lidt i glemmebogen. Først omkring 1500 tallet vendte interessent for hyacinten tilbage, og her begyndte man at dyrke hyacinter i botaniske haver og registrere de mange forskellige sorter. Hyacinten opnåede i samme periode et statussymbol for det bedre borgerskab. I dag elskes hyacinten af haveinteresserede verden over pga. de yndige farver, flotte blomster, dejlige dufte og dens tydelige symbol på forår.

Pasning af hyacinter både inde og ude

Afskårne hyacinter vokser meget, og blomsterne bliver store og flotte, efterhånden som de springer ud. Når du køber et bundt afskårne hyacinter, er det derfor en god ide, at sætte dem i en høj vase,
Den lidt runde fyldige bund på stænglen er blomstens hjerte – en del af løget, og bør ikke skæres af. Den sikrer, at blomsterne lever længere og dufter mere intenst.

Hvis løgene skal være i haven, skal de sættes i september-oktober måned i ca. 20 cm’s dybde i en veldrænet og gerne let, jord. De drevne løg kan plantes ud, når de er færdige med at blomstre indenfor. Lad dem vokse videre med bladene, og sæt dem først ud, når de er ved at visne ned. Hyacinterne formerer sig kun langsomt med sideløg, men du kan tage løgene op, pille sideløgene af og sætte dem i jorden igen hver for sig.

Læs her om 8 af forårets smukke planter.